سرشماری عمومی کشاورزی به معنی شمارش همه واحدهای کشاورزی کشور و ثبت خصوصیات هر یک به طور جداگانه بوده و از آنجا که این سرشماری تمام واحدهای کشاورزی نقاط روستایی و شهری سراسر کشور را تحت پوشش قرار می‌دهد، به آن سرشماری عمومی کشاورزی گفته می‌شود.

همچنین سرشماری کشاورزی، گردآوری اطلاعات فعالیت‌های مختلف کشاورزی شامل «پرورش محصولات سالانه نظیر گندم، جو، شلتوک و ذرت»، «پرورش محصولات دائمی نظیر پرتقال، سیب، خرما و انگور»، «پرورش گاو و گوساله، گوسفند و بره، بز و بزغاله، گاومیش و بچه گاومیش و شتر و بچه شتر»، «کشت محصولات گلخانه‌ای»، «پرورش آبزیان خوراکی شامل ماهیان گرمایی و سردابی و میگو»، «پرورش طیور»، «پرورش کرم ابریشم» و «پرورش زنبور عسل» از بهره برداران کشاورزی است.

براساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۳ اجرا شده بیش از ۴ میلیون بهره بردار کشاورزی در کشور وجود دارد که ۹۰ درصد آنها در مناطق روستایی فعالیت دارند.

سرشماری کشاورزی از ۱۲ آبان ماه ۱۴۰۳ به طور رسمی در کشور آغاز ‌شد.

فرمان اجرای سرشماری عمومی کشاورزی اول شهریور از سوی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشور ابلاغ شد.

در این ابلاغیه آمده است «در اجرای ماده ۴ قانون مرکز آمار ایران و با استناد به مصوبه ۶۲ جلسه شورای عالی آمار، شورای راهبری سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳، سازمان برنامه و بودجه کشور و مرکز آمار ایران و پژوهشکده تابعه مکلف هستند سرشماری عمومی کشاورزی را در آبان ماه سال ۱۴۰۳ به مرحله اجرا درآورند.

در مدت زمان اجرای سرشماری یاد شده، تمام وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکت‌های دولتی مکلف هستند براساس مواد ۵ و ۶ قانون مرکز آمار ایران نسبت به در اختیار قرار دادن تمام امکانات و تجهیزات مورد نیاز سرشماری اقدام کنند.

در این طرح مأموران سرشماری با حضور در مناطق روستایی و عشایری فعالیت‌های کشاورزی بهره‌برداران را ثبت می‌کنند و در نواحی شهری نیز این فرایند به صورت تلفنی انجام می‌شود.

در طرح سرشماری سئوالاتی نظیر تعداد احشام سبک و سنگین، ماکیان، کلونی زنبور عسل، شیلات، اراضی زراعی و باغی آبی و دیم و نوع محصول تولیدی از کشاورزان پرسیده می‌شود.

کشاورزانی که در ۹ فعالیت کشاورزی از جمله زراعت، باغبانی، دام سبک (دارای حداقل ۲ رأس) و سنگین (دارای حداقل یک رأس)، گُلخانه، آبزیان، طیور سنتی (حداقل ۱۰ قطعه)، کرم ابریشم و زنبور عسل فعال هستند مشمول این سرشماری می‌شوند.

در ادامه فرماندار سیروان در یک گفتگوی اختصاصی در خصوص اجرای طرح سرشماری آمار کشاورزی در این شهرستان و مجموعه اقدامات انجام گرفته و در دست اقدام را بیان نمود.

محمدباقر شریفی گفت: شهرستان سیروان با همکاری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان و مرکز آمار ایران، طرح سرشماری آمار کشاورزی را به منظور جمع‌آوری اطلاعات دقیق در زمینه کشاورزی و توسعه پایدار آغاز کرده است.

وی ادامه داد: این طرح از دوازدهم آبان ماه شروع شده و پیش‌بینی می‌شود تا ۲۶ آذرماه به پایان برسد.

فرماندار سیروان به پیشرفت طرح سرشماری در سیروان اشاره کرد و اظهار داشت: براساس اعلام مسئولان، تاکنون حدود ۶۰ درصد از مراحل اجرای این طرح به بهترین نحو پیش رفته است.

وی اضافه کرد: در این طرح، سه نیروی انسانی به عنوان عوامل اجرایی فعالیت می‌کنند که شامل یک معاون فنی و دو نیروی ستادی است. شهرستان سیروان با بافت روستایی خود، دارای ۶۳ روستا است که حدود ۸۵ درصد جمعیت آن را ساکنان روستایی تشکیل می‌دهند.

محمدباقر شریفی تاکید کرد که هدف از این سرشماری، جمع‌آوری داده‌های صحیح و دقیق در زمینه ظرفیت‌های کشاورزی و شناسایی چالش‌ها است تا بتوان برنامه‌ریزی‌های لازم را برای توسعه منطقه انجام داد.

وی افزود: تاکنون ۱۹۴۳خانوار در این طرح شناسایی شده‌اند که از این تعداد، ۱۲۳۷خانوار به عنوان بهره‌بردار شناخته شده‌اند.

فرماندار سیروان در ادامه با اشاره به پراکندگی جمعیت این شهرستان اظهار داشت: همچنین، بخشی از جمعیت شهرستان به صورت مهاجر در شهرهای بزرگ مانند تهران زندگی می‌کنند و مسئولان امیدوارند با استفاده از اطلاعات به دست آمده، بتوانند از ظرفیت‌های این افراد نیز بهره‌برداری کنند.

شریفی تاکید کرد: این طرح به عنوان یک فرصت مناسب برای بهبود وضعیت کشاورزی و توسعه پایدار شهرستان سیروان تلقی می‌شود.

در ادامه سرپرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ایلام به مشارکت ۹۰ درصدی بهره برداران کشاورزی با مأموران سرشماری اشاره کرد و گفت: میزان مشارکت کشاورزان در طرح سرشماری حدود ۹۵ درصد بوده و بخش عمده ای از سرشماری انجام شده است.

روح اله نورمحمدی افزود: برای طرح سرشماری کشاورزی در استان تعداد ۵۳ نفر مأمور آمارگیر، پنج نفر ذخیره، هشت نفر کارشناس فنی و ۱۲ نفر معاون فنی ساماندهی و آموزش دیده اند و سرشماری کشاورزی در یک هزار و ۸۰ روستا و شهرک کوچک و ۲۸ شهر استان در حال انجام است.

وی تعداد خانوارهای شناسایی شده روستایی و عشایر و غیرساکن مشمول این طرح را حدود ۱۵۹ هزار خانوار روستایی، عشایری، غیرساکن و شهری اعلام کرد و ادامه داد: سرشماری‌ها به صورت مراجعه حضوری و غیرحضوری (تلفنی) صورت می پذیرد.

نورمحمدی با بیان اینکه برنامه‌ریزی صحیح در بخش کشاورزی نیاز به اطلاعات دقیق و بهنگام در سطح آبادی‌ها و شهرها دارد، یادآور شد: این اطلاعات و آمار فقط با انجام سرشماری به دست خواهد آمد و البته در این فرایند مواردی چون تأمین تجهیزات و نیروی انسانی مورد نیاز سرشماری را از جمله چالش های فراروی این سرشماری برشمرد.

بنابر این گزارش، برخی از آمارها حاکی از آن است که ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار بهره بردار در کشور فعالیت دارند اما آمار مرکز آمار این عدد را ۴ میلیون نفر اعلام می‌کند.

در سرشماری کشاورزی آبان ماه قرار است ۲۸۰ قلم مورد پرسش باشد و این امر از تمام بهره برداران خواهد بود.

براساس سخنان رئیس مرکز آمار ایران، سرشماری کشاورزی حدود ۴۵ روز به طول می‌انجامد و داده‌ها و اطلاعات به دست آمده محرمانه بوده و قابلیت انتشار ندارد؛ اما پس از استخراج نتایج، اطلاعات نهایی در اختیار نهادهای مربوطه قرار می‌گیرد.

همچنین نتایج آمار سرشماری عمومی کشاورزی آبان امسال، اوایل سال ۱۴۰۴ به‌طور رسمی اعلام خواهد شد.

برچسب ها :ناموجود