اگر تعریفی کوتاه از اقتصاد مردمی داشته باشیم می توان به نقش آفرینی مردم در سرمایه گذاری و مالکیت با توجه به فراهم نمودن زیرساخت هایی که توسط حاکمیت ایجاد شده، اشاره نمود.
در این یادداشت در جهت جلوگیری از اطاله کلام به تاریخچه ی فرهنگی و مهمان نوازی مردمان زاگرس نشین ایلام نمی پردازیم که مردمان دیار ما در مهمان نوازی شهره اند.
از بعد فرهنگی و سیاسی هم به آن پرداخته نخواهد شد هر چند فرهنگ زیرساخت است و اقتصاد روساخت.
تنها می توان به حضور وزراء دولت های مختلف در ایام اربعین در ایلام و مهران که در این چند سال به بهانه ی محوریت مهران در اربعین بی نظیر بوده است، اشاره کرد.
چه بسا اگر سالهای قبل از اربعین، معاون دسته چندم وزیری به ایلام می آمد کلی خدم و حشم، تدارکات و ساز و دهل راه می انداختند…!!!
اما امروز هر وزیری خود را ملزم می داند بدون هیاهو به بهانه ی اربعین در ایلام و مهران حاضر شود و پاسخگو باشد.
اگر بخواهیم به اولین و مهم ترین مورد به تاثیر مثبت اربعین بر توسعه و اقتصاد ایلام بپردازیم موضوع راه است.
راه یکی از اصلی ترین عوامل توسعه یک سرزمين است هر چند در موضوع راه تا استاندارد منطقه ای و کشوری که بماند بلکه تا استاندارد استان های همسایه هم فرسخ ها فاصله داریم اما همین اندک توجه به راههای ایلام بدون شک به بهانه ی اربعین است و اگر اربعین نبود سال های سال ما آرزو به دل همین حداقل ها می ماندیم.
موضوع دیگری که گریبانگیر ایلام است، قصه ی پرغصه ی ایاب و ذهاب و کمبود اتوبوس و بحران حمل و نقل است (وضعیت پرواز که بماند).
(هرچند در موضوع مسافرکشی و حمل نقل در حال حاضر تعداد زیادی از مردم استان در همین محور مهران مشغول بوده و محل درآمد خوبی شده است).
در موضوع حمل و نقل باید به این امر توجه جدی بکنیم این ظرفیت ناوگان امروزی برای سالهای قبل از اربعین بوده است نه برای امروز.
پس بنابراین می توان از این کمبود ناوگان حمل و نقل نتیجه گرفت که ظرفيت استفاده ی از گسترش حمل و نقل بعنوان یک فرصت اشتغال در ایلام پدیدار شده و بوجود آمده است و می توان این نوید را داد که صنعت حمل و نقل در ایلام توان و ظرفیت این را دارد که صدها نفر از جوانان این استان را شاغل کند.
تنها با تشکیل یک تعاونی و دادن وام های ارزان توسط دولت به جوانان می توان از این فرصت طلایی استفاده کرد.
موضوع دیگر بحث هتل و مهمانسراها و محلی برای اسکان زائرین است.
چه بخواهیم چه نخواهیم در سالهای پیش رو که اربعین به فصل بهار و پائیز منتهی می گردد ما مراجعه کنندگان بیشتری داریم و دولت هم توان ایجاد اسکان برای همه ی اینها را ندارد و در این خصوص نیز می توان با ایجاد سرمایه گذاری، نقش بسزایی در اشتغال، درآمدزایی وانباشت سرمایه ایجاد کرد.
چه بسا در حال حاضر در شهرستان مهران به موازات مهمان نوازی این مردم اصیل با اجاره خانه ها و پارکینگ ها این امر نسبتا محقق شده است.
در سال گذشته در جریان برگزاری نمایشگاه ایرانی سازان توسط شرکت پتروشیمی تنها با حضور ۳۰۰ نفر شهر ایلام دچار کمبود اسکان حتی در خانه های عادی شد.
بنابراین در صنعت خدمات دهی و اسکان به زائران، باز اربعین یک فرصت است.
علاوه بر فرصت های اقتصادی بی شمار پیش رو حضور بسیاری از سرمایه داران و افراد خَیِر در ایام اربعین از تمام استان ها در مرز مهران بعنوان موکب دار است.
هرچند این هزینه هم برای مردم ایران است نه برای غریبه ها و همین امسال بسیاری از صنایع کمک هایی در همین قالب داشته و مازاد آن به نیازمندان استان می رسد و از قِبَل حضور مردم عراق ارز آوری هم ایجاد می گردد اما مواردی که باید مدنظر مدیران بومی استان و مردم باشد این است که:
– مدیران در امر سرمایه گذاری در حوزه های حمل و نقل، هتل داری و خدمات در قالب تعاونی ها بیشتر فعال و ایده داشته باشند.
– در حوزه آموزش در امر رفتار حرفه ای مخصوصا در هتل داری و جذب مشتری از لحاظ مهارت باید بیشتر کار شود.
– مردم ما در کنار نگاه فرهنگی و مهمان نوازی با سرمایه گذاری در حوزه خدمات، ریسک پذیر تر بوده و با توسعه فردی به درآمد زایی و بازرگانی بپردازند و سواد کافی در این زمینه کسب نمایند.
بدون شک می توان در ایام اربعین و به بهانه وجود مرز در کنار معنویت به اقتصاد اربعین توجه خاصی نمود و اقتصاد اربعین را به ادبیات و مدل های اقتصادی موجود اضافه نمود و از فرصت پیش آمده در همه ی زمینه توجه کرد که یک توسعه ی همه جانبه در دل همین اربعین نهفته شده و تقدیم مردم ایلام گردیده است.
✍️علیرضا معراجی
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0